Menu Luk

Bedste vinduer

Bondehusvinduer

I mange år har vi ikke haft problemer i forhold til naturens kræfter, selv om vores hus er temmelig lavt beliggende kun 70-80 meter fra den å, der løber forbi lige bag vores have. Så det var en ny oplevelse for os, da vi her i sensommeren oplevede en totalt oversvømmet græsplæne, fordi nogle ekstraordinært kraftige regnskyl havde fået åen til at gå over sine bredder.

Vandet var kommet så højt op i vores have, at også terrassen stod under vand i mere end et døgn, før vandet begyndte at trække sig tilbage. På grund af de store mængder vand havde vi holdt os væk fra terrassen og haven, mens det stod på, så det var faktisk først et par dage efter, at min kone opdagede, at hun ikke kunne åbne vores terrassedør.

Hjælp fra et koben

Hun kaldte på mig, og jeg forsøgte om jeg kunne få den op, men det lykkedes ikke. Jeg gik udenfor og fandt mit koben i redskabsskuret, og med hjælp fra det kunne jeg fra ydersiden løfte lidt op i døren, hvorefter den kunne åbnes.

Men det var også tydeligt, at det højtstående vand havde ødelagt træet nederst på døren, så det var nødvendigt at udskifte den. Vores forsikringsselskab var ikke i tvivl om, at forsikringen skulle betale, så assurandøren bad os bare om at få den udskiftet på selskabets regning.

Så vi kørte ind til byens byggemarked for at kigge på døre, så vi kunne vælge en, der matcher huset bedst muligt. Min kone og jeg talte om, at vi måske burde vælge en dør med ramme af aluminium eller plast, så vi ikke skulle løbe ind i en gentagelse af situationen med en ødelagt dør på grund af oversvømmelse.

Men det var jo også vigtigt for os at finde en dør, der i udseende matcher husets vinduer, som har helt almindelige rammer af træ. Så vi var nok lid nervøse for, at en dør i aluminium ville stikke fra meget af i forhold til vinduerne, så det endte nu med, at vi fravalgte den mulighed.

Bondehusvinduer

Vores hus er forsynet med nogle ganske smukke bondehusvinduer, så vi gik helt naturligt efter en type dør, der ville matche det udseende. Den gamle terrassedør var med en stor termorude i rammen, og det ville egentlig passe mig godt, hvis vi kunne finde en dør med nogle tværgående sprosser, for så kan jeg fjerne den nederste rude og erstatte den med en træplade, så jeg kan montere en kattelem til vore søde, lille mis i døren.

Vi fandt også en dør på, som vi syntes godt om, og jeg havde på forhånd en beløbsramme, som forsikringsselskabet havde udstukket, og prisen matchede den beløbsramme ganske godt, så der fortsat var penge tilovers til monteringen af døren.

Så vi bestilte den nye terrassedør, og fik den leveret dagen efter. Den tømrermester, vi har brugt flere gange i vores tid som husejere, var også hurtig til at udføre arbejdet, så nu nyder vi i fulde drag den nye og meget velfungerende terrassedør, som klæder huset godt.