Menu Luk

Glaukoma?

Alle glaukoma kirurgi procedurer (uanset laser eller ikke-laser) er designet til at give et af to grundlæggende resultater: mindske produktionen af den intraokulære væske (vandig humor) eller øge udstrømningen (dræning) af denne samme væske. Lejlighedsvis vil en procedure udrette begge.

Uanset den valgte behandling står det fast: Tidlig diagnose er den bedste måde at forhindre synstab fra glaukom. Se din optiker eller endnu bedre: Din øjenlæge rutinemæssigt for en komplet øjenundersøgelse, herunder en kontrol af din IOP. Folk med høj risiko for grøn stær på grund af forhøjet intraokulært tryk, familie historie, etnisk baggrund, alder eller synsnervens udseende kan have brug for mere hyppige besøg i øjenlæge.


Hvornår er glaukomkirurgi nødvendig?

Afhængigt af hvilken type af glaukom, du har, kan forskellige behandlingsmuligheder overvejes. Ikke-kirurgiske muligheder omfatter anvendelse af topikale lægemidler til øjet (grøn stær øjendråber) eller oral medicin (piller).

I de fleste tilfælde af glaukom kan det styres med et eller flere lægemidler. Men nogle mennesker kan kræve operation for at reducere deres IOP videre til et sikkert niveau ved at forbedre udstrømningen eller dræning af væsker. Indimellem kan kirurgi eliminere behovet for glaukom øjendråber. Dog kan det være nødvendigt at fortsætte med øjendråber, selv efter at have fået glaukom kirurgi.

Nogle af de seneste undersøgelser viser, at en laser procedure kaldet selektiv laser trabeculoplasty (SLT), kan være lige så effektiv som grøn stær øjendråber for at sænke det indre tryk i øjet. Denne laser kirurgi kan betragtes som en primær behandling, især for folk, der har svært ved at overholde den strenge, regelmæssige tidsplan, der er  nødvendig for administration af øjendråber.

En anden procedure, der kaldes en trabekulektomi skaber et kunstigt dræningsområde. Denne metode anvendes i tilfælde af fremskreden glaukom, hvor  synsnerven har skader og IOP fortsat svæver for højt. 

Uanset hvad: Få en konsultation hos Øjenhospitalet Danmark – du får ikke bedre service eller kompetence i Danmark! Ikke mindst når det gælder den snigende og yderst alvorlige grøn stær!