Er ÅOP værd at regne med?

ÅOP er prisen du kan regne med

Pas på! Når du ser en rente på 4,75 %, kan den reelt være 7,25 % eller mere… Kend derfor din ÅOP – den reelle pris på et lån – eller spørg din rådgiver.

Hvad er ÅOP?

ÅOP står for Årlige Omkostninger i Procent, og det er den samlede pris for et lån, udtrykt i procent per år. Du kan derfor tjene mange penge ved at kigge på ÅOP, som skal oplyses af alle, der låner penge ud, både pengeinstitutter, kontokortselskaber og andre.

Hvad kan du bruge ÅOP til?

Når du gerne vil vide, hvor meget dit lån eller din kredit reelt kommer til at koste, eller når du gerne vil sammenligne priser, kan du se på ÅOP-tallet, der på én gang indeholder alle omkostningerne ved lånet – det vil sige både rente, stiftelsesprovision, løbende provision og gebyrer. ÅOP’en indeholder netop den samlede pris og omtales derfor også som ”kiloprisen” på et lån – Sammenlign reelle priser på kredit i en fart.

Med tallet ÅOP er det nemt for dig at sammenligne den reelle pris på lån, for du behøver ikke at tænke på, om der nu er taget højde for alle udgifter.

Alle udgifter er indeholdt i ÅOP’en.

Du skal bare ved sammenligning sikre dig, at det beløb, som du vil låne – hovedstolen – og den tid, dit lån løber over – løbetiden – er den samme på de lån eller kreditter, som du vil sammenligne. Vær specielt opmærksom på, at fx et lån med lang løbetid vil have en lavere ÅOP end et lån med en kort løbetid, fordi man ved det lange lån kan fordele éngangsomkostningerne over en længere periode.

Det kan normalt være en sand jungle at vandre rundt i betegnelser som “pålydende rente”, “nominel rente” og “effektiv rente”. Specielt betegnelsen “effektiv rente”, som ofte er den, der oplyses i flere forretninger, tilkendegiver umiddelbart, at alt er medregnet, men det er desværre IKKE sandheden.

Derfor kan du opleve, at hvis du ser en såkaldt “effektiv rente” på 4,75 %, kan det meget vel være ensbetydende med, at den reelle rente (ÅOP’en) fx er 7,25 % eller måske langt højere. Det er bare ét eksempel på, at ÅOP’en er den eneste reelle pris på et lån eller en kredit.

ÅOP og kviklån samt SMS lån

Særligt når det gælder de ekstremt populære online lån, der betegnes som for eksempel kviklån eller SMS lån (se her), er det vigtigt at beregne ÅOP, så du kan sammenligne under de helt rigtige forudsætninger!

Referencer: Kviklån-info.dk og Penge-lån.nu