Menu Luk

Min dejlige dreng

Jeg ser denne dreng, som er stærk, selvsikker og sød. Jeg kan knapt genkende ham. Men det er altså min søn. Han er vokset. Fysisk. Bogstaveligt talt. Han er blevet 10 cm højere og ca 20 cm bredere over skuldrene. Og så er han blevet meget smukkere. Ja. Det er rigtigt, hvad jeg sig. Jeg synes bare, at han er så dejlig.

Efterskolen ændrede alt

Jeg drømte ikke om, at han kunne blive så dejlig, da vi sendte ham på efterskole for et lille års tid siden. Men se bare. Ikke kun er han skøn at se på. Han er også skøn at være i selskab med. Han er smilende åben overfor andre mennesker lyttende. Dejlig.
Ja, ja, tro nu ikke, at det bare er den stolte mor, der taler. Og dog, jo, det er jeg. Jeg er stolt af min søn. Og jeg er så glad for, at han er kommet igennem et forløb, som jeg ved, har været svært for os alle sammen i familien.

Der skete nemlig det, at han lige pludselig blev helt umulig at have med at gøre. Han ville ikke i skole, han ville ikke hjælpe herhjemme, han ville heller ikke arbejde. Han lå bare på sin seng og lyttede til musik. Han gik ikke i skole. Han gik ikke til fodbold. Han var bare til besvær. Ærligt talt!

Et godt spark videre

Jeg satte mig derfor i hovedet, at han skal have et godt spark i numsen for at komme videre. Jeg havde en mistanke om, at han måske var skoletræt eller deprimeret. Så jeg tænkte, at et ophold på en efterskole måske kunne hjælpe ham videre.
Så jeg satte mig ned ved min computer og begyndte at søge efter ”efterskole 9. klasse”. Jeg fik mange resultater frem og kiggede naturligvis på de første 20. Jeg vil lige sige, at der skal meget til, førend jeg kigger på side 2 i googles søgeresultater. Men denne gang gjorde jeg det. Måske fordi det var et stort problem, som skulle løses.

Skolepres

Nuvel, jeg læste og læste om unge mænds reaktioner på skolepres. På pres fra hverdagen og familien. Og ved du, hvad? Jeg fandt ud af, at der er mange muligheder for unge mænd, eller unge drenge, der er ved at blive mænd, for at de kan få et godt ophold på en efterskole, hvor det ikke handler om at være klog, eller om, at man performer godt i gymnastiktimerne.

Jeg kontaktede mange af skolerne for at høre, om de har særlige optagelseskriterier. Eller om der er nogle særlige forhold, jeg skal være opmærksom på. En af skolerne, som jeg kontaktede, gjorde mig opmærksom på, at det er en god idé lige at tjekke, om der er en lang venteliste. Det kan forsinke drengens videre forløb. Hvis ventelisten var lang, skrev de, så ville de anbefale, at jeg kontaktede en anden skole, som de så have link til. De anbefalede også, at jeg undersøgte mulighederne for økonomisk støtte. De små råd må jeg sige, at jeg er taknemlig for. De har sparet mig meget tid og mange penge. Og det betyder jo så også, at jeg ikke skal ud at låne penge på nettet for eksempel.