Menu Luk

Pladespilleren genoplivet

Pladespiller

Du lytter sikkert til en masse forskellig musik. Og via forskellige medier. Der er sikkert flere abonnementer på forskellige streaming tjenester. Du downloader albums – måske via iTunes eller Spotify. Den gamle samling af CD’er står gemt væk nede i kælderen. Sammen med den CD player, som du købte for mange år siden.

Og nu har din gamle onkel så foræret dig sin gamle pladesamling af LP’er i vinyl. Der er både rock og klassisk musik i den samling. Din onkel har haft en meget besynderlig musiksmag. Men han gav dig ikke den gamle pladespiller med. Han sagde, at den var totalt ubrugelig, så den ville han smide ud.

Mange LP plader

Du har kigget lidt på pladesamlingen, han forærede dig. Der er nogle plader med Beatles. Du kan se, at de er førsteudgivelser. Ok, han var fan. Ligesom mange stadigvæk er i dag. Og Beatles er jo rigtig populære i forskellige remixes. Så du vil faktisk gerne høre den originale version, sådan som de lyttede til dem dengang tilbage i 60’erne.

På jagt efter en pladespiller

Du skal derfor ud og finde en god og billig pladespiller, så du kan lytte til de originale LP’er. Du ved dog, at din onkel har den gamle pladespiller stående. Den, som skal smides ud. Du spørger ham, om du mon ikke kan få den og se, om du kan reparere den. Det må du da gerne. Så du tager op til ham. I deler en flaske god vin, imens I taler om, dengang han var ung og stærk. Du tager pladespilleren med dig hjem for at se, hvad du kan gøre ved den.

Du åbner den forsigtigt og opdager, at det var en remdrevet pladespiller. Du kan se, at remmen er totalt forvitret, og overvejer, om det mon bare er sådan en ny rem, der skal sættes i. Du kan også se, at pickuppen mangler. Det bliver et problem. Hvor finder man en pickup til en pladespiller fra 1960’erne? Ja, hvor finder man også en rem?

Du opgiver derfor projektet med at reparere den gamle pladespiller og sætter i gang med at søge på nettet efter ”Pladespiller”.

Ikke særligt dyrt nu om dage

Du kan se, at du kan købe en simpel pladespiller ret billigt. Du kan også få en lidt mere avanceret én, som giver dig mulighed for at optage lyden fra vinylpladerne via et USB-stik. Smart! Du sætter et bogmærke ved den og vil lige undersøge de andre pladespillere, som findes. Måske er der én, som du synes bedre om. Designet spiller jo også en rolle.

Og faktisk er du ikke så vild med alt det der retro. På den anden side, 1960’erne – er det ikke retro? Jo, det er det. Så din tanke er, at det vel er ok med en pladespiller i retro-design. Måske en lidt diskret en. Ikke sådan en i en vanvittig farve, som bare tiltrækker opmærksomheden.

Du bruger en eftermiddag på at kigge på pladespillere – og finder frem til, at den første du så på nok ikke var så tosset endda. Den er diskret. Den kan tilsluttes højtalerne. Den er ikke den billigste, men heller ikke den dyreste. Det bliver den, du køber, så du kan nyde at høre de gamle LP’er.