Menu Luk

Udskiftet alle låse

Vi har for nylig fået skiftet alle vores låse ud. I hoveddøren. I døren til kælderen. I døren til terrassen. Det har været lidt af en oplevelse. Vi bor i en stor gammel kasse på det ydre Østerbro. Vi købte huset for et års tid siden, men har først nu fundet tid til at få gjort det. Vi fik besked på, at det var en god idé at skifte alle låsene, inden vi flyttede ind. Huset er gammelt og har haft mange ejere. Ingen ved, hvor mange ekstra nøgler der er blevet lavet i tidens løb.

Tyveri og forsikring

Det er sådan set ikke, fordi vi har været bange for tyveri. Vi har ikke så mange ting i huset endnu. Grunden til, at vi har fået skiftet låsene, der bare, at vores forsikringsselskab ikke vil dække for et eventuelt tyveri, hvis vi ikke gør det.
Nu har vi så fået skiftet låsene. Og det var ikke spor besværligt.

God og billig låsesmed

Vi fandt en billig låsesmed, som kom og lavede udskiftningerne for os i løbet af en dag. Og jeg fatter egentlig ikke, hvorfor det har taget os så lang tid at få det gjort. Et helt år. Men det er åbenbart det, der skal til: Man skal bombarderes med eksempler på, hvor heldige folk, der har gjort det i tide, har været. Da vi flyttede ind for et år siden, havde vi da også tænkt, at vi skulle skifte låsene ud i løbet af den første måned vi boede i huset. Men blev det til noget? Nej. Hvorfor? Fordi man lynhurtigt bliver trukket ind i en ny hverdag. Man vænner sig til at gå til højre, i stedet for til venstre, når man skal på toilettet om morgenen. Man vænner sig til at skulle tage en anden bus ind til kontoret. Man vænner sig til, at man kan købe de samme varer i et andet supermarked end det, man er vant til at købe ind i. Kort sagt: Man prioriterer sine rutiner – og sådan noget som at få skiftet sine låse ud er ikke rutine.

Ingen rutine i at flytte

Det er heller ikke rutine at flytte. Men fordi alle de ting man har med sig, når man flytter, signalerer rutiner, man har haft – og måske gerne vil beholde – så får det højeste prioritet, at tingene kommer på plads i deres nye hjem. Og hoveddørens lås fungerer jo. Så udskiftningen af den, kommer ikke højt på listen over ting, man skal have gjort. Sådan er det bare. Spørgsmålet er, så, om man har rygrad nok til at komme hele sin huskeseddel igennem, når man flytter. Mange har ikke. Og det ville jeg heller ikke have haft.

Jeg blev dog vækket af min nabo, som sagde, at han havde haft indbrud. Det skete for få uger siden – mens vi var på ferie. Det pudsige er, at indbrudstyven havde efterladt en hilsen. Han var gået forkert i byen. Han ville egentlig have brudt ind hos mig.
Min nabo, som er en venlig mand, foreslog, at vi sammen ringede efter låsesmeden for at få skiftet vores låse ud. Det gjorde vi.